lördag 1 maj 2010

Blitz Academy har börjat blogga!

I mars gjorde jag ett blogginlägg om Blitz Academy, som jag besökte i november 2009. Projektet som utbildar och stöder ungdomsledare i Soweto, Sydafrika. Nu har de startat en blogg, så att vi kan följa hur arbetet går.
Jag hoppas att ni som läser detta klickar på den här länken till Blitzbloggen. Det vore också jättefint om ni vill göra en eller annan kommentar där. De behöver allt stöd och uppmuntran de kan få!
Nu kan jag inte låta bli att lägga in några bilder från mitt besök hos dem och berätta lite mer.

Ungarna är så himla goa!

Just nu pågår nedräkningen till fotbolls-VM i sommar, som präglar hela samhället. Många har förhoppningar om att det ska komma alla till del, när det väntas så många fotbollssupportrar från hela världen.

Fotboll har blivit en väldigt populär sport.

...och ungarna är duktiga. IF Väster i Göteborg och Göteborgs folkhögskola är de som med SIDA-pengar och frivilliginsatser hjälpt till att bygga upp Blitz Academy. Flera ledare har fått komma till Sverige för ledarutbildning och lag från Soweto har fått komma till Gothia Cup.

Sportklubbarna i Soweto och förresten i hela Sydafrika är privatägda eller ägda av kommersiella aktörer. Det finns inte som här hos oss klubbar som alla barn kan vara med i.
Det betyder att det bara är de mest talangfulla som får chans att utvecklas.
Blitz Academy har en helt annan utgångspunkt. De prioriterar de barn som har svåra hemförhållanden och har det knepigt att hänga med i skolan. Målsättningen är att i slutänden nå alla barn.


En del av barnen har ansvar för sina småsyskon, som får hänga med till träningen.

Ungefär 30 % av befolkningen i Soweto är HIV-smittade. Var femte minut dör en person i AIDS. Till helt nyligen har AIDS-problematiken helt tystats ner i Sydafrika. Det finns fortfarande många fördomar. Nu jobbar man med att få en öppen diskussion om HIV. Att få människor att våga gå och testa sig. Att få folk att inte vända smittade ryggen är också en stor uppgift. Många vågar inte berätta att de är smittade av rädsla för att bli utstötta. Blitz-gänget samlar barn och vuxna för sådana diskussioner.

Här finns också mycket våld, även om antalet mord har sjunkit efter att man ökat antalet poliser i området. Arbetslösheten är skyhög. Missbruk av alkohol och narkotika är oerhört vanligt och många unga flickor utsätts för sexuella övergrepp. Många av barnen är föräldralösa pga att deras föräldrar dött i AIDS eller blivit utsatta för våld. Har barnen tur finns kanske en mormor som kan ta hand om dem.

Ungefär två gånger om året har några från den svenska stödgruppen åkt ner till Soweto, för att hålla ledarutbildning på plats och ge stöd och inspiration. Det var på en sån resa som jag och Lennart följde med i höstas.

Tyvärr verkar det nu som att stödet från SIDA kommer att upphöra. I så fall kommer det att bli svårt för våra vänner därnere att hålla i gång sin verksamhet på sikt. Även om ledarna jobbar ideellt har de utgifter för kontoret, de behöver dator, kamera, sportutrustning och så vidare. Alla som jobbat i en förening känner till hur det är... och då får man lägga till att i Soweto har de svårare att få tid och råd till annat än det egna livet.
Till sist kommer ett par videosnuttar från avslutningen av träningsperioden i höstas. Där kan ni se Wire, klippan som lokal samordnare, några av de övriga ledarna... och så förstås alla glada ungar!
Gå sen in och titta på Blitzbloggen.Inga kommentarer: