onsdag 5 maj 2010

Berta på äventyr

Här står vi nu, stolta konstruktörer av Optiska Berta. Hon som följer en med blicken men blygt vänder bort huvudet när man går förbi henne, som jag berättat om i ett tidigare inlägg. Jag gjorde skissen och John Kåberg, från Tekniska Högskolan, snickrade. Han drömmer om att någon gång i framtiden få en matematisk enhet uppkallad efter sig. Nu har han jobbat mer på det praktiska planet, med såg och hammare. Ulla Nyman från Plast och Kemiföretagen knäppte fotot.


Vid Kulturhuset på Sergels Torg i Stockholm pågår Teknikdagarna. Barn från låg och mellanstadiet har kommit för att meka och exprimentera. Alla har fått kepsar i olika färger, med texten Blivande ingenjör.
Här läggs sista handen vid en prototyp av ett fordon.


Så här fungerar det. Man sitter i det runda svarta sätet. Framför sig har man styrsnoddar i olika färger. De gula snoddarna får fordonet att lyfta. Med de röda kan man sänka det mot marken igen. De gröna reglerar farten. Genialt!


Här är det finmekanik och elektronik som gäller. Konstruktionen var vid mitt besök fortfarande hemlig.
"Destroy and remake" är måttot.

Jag fick se många fantastiska uppfinningar. Här kan jag bara visa ett axplock. Vad detta är förklaras på nästa foto.


Testkörning av den dammsugande hund-roboten Hilda.

På högre nivåer i Kulturhuset har Berta samlat några unga kemister.
De får experimentera med drakfärg, under ledning av Berta och Anna Gunnarsson från Navet i Borås.Berta har tagit med sitt mobila laboratorium. Härifrån inledde hon med att berätta en saga ur sitt äventyrliga liv för barnen. Sista bilden blir en liten glimt inifrån labbet. På väggen sitter släktporträttet från när de skålade med den märkliga Fis-saften, som har en sån underbar färg.
Nu finns också Berta på Facebook. Vill du bli hennes vän, så klicka här!

1 kommentar:

Lisette sa...

Dagens barndom är inte precis den jag hade. Skönt med framåtskridandet i världen!