söndag 17 mars 2013

Konstupplevelse

 Vi gick på vernissage. Utan stora förväntningar. Blev berörda, vidrörda, omrörda. Det var rent utsagt djävla bra! Tipset fick vi av våra vänner.
Det är något som heter Arts Project Australia. Ett konstprojekt som erbjuder ateljéer och utställningsmöjlighet till konstnärer med intellektuella funktionshinder. Verksamheten startade redan 1974 av Myra Hilgendorf, som ansåg att konstnärer med handikapp skulle behandlas med samma värdighet och respekt som sina kollegor utan handikapp.

 Temat för denna utställning är "At the Table". Art Project Australia finansieras delvis av försäljningen av konsten och dels av olika bidrag och donationer. Bland annat får man bidrag från den federala regeringen för sitt arbete med "Supported Employment".

 Vi fick möjlighet att prata med flera av konstnärerna. Här visar Jodie Noble sitt verk.


I entréhallen satt några affischer  från tidigare utställningar. Man utser "curators" från den etablerade konstvärlden. Jag tror det är en av de viktiga orsakerna till att utställningen höll en så god kvalité.


Upphovsmannen till de tre stora pastellerna ovan heter Julian Martin. Han är en av projektets medlemmar som säljer bäst. Under tiden vi var på vernissagen såg jag att han fått flera "röda prickar". Konstnären får behålla 60 procent av försäljningsvärdet på sina verk.


 Här är min absoluta favorit på hela utställningen. Konstnär: Steven Ajzenberg. Detta verk är utan titel, men har ett klart mat-tema. Han hade ytterligare en bild med på utställningen, "lonely orchestra", men där tilltalade mig titeln mer än bilden, så den får ni inte se.

Här ovan en annan godbit i sin enkelhet: "Cup", av Dawn Edward. Nedan ett verk av Leo Cussen, utan titel. Också en favorit. Här visar projektets föreståndare lokalerna, med lager och verkstäder. Man har just paketerat flera verk som skall skickas till utställningar i USA och Italien.
Lennart i samspråk med Peter Kaye, en annan av projektets konstnärer.


Han hade ingen tavla med på denna utställning, men han tog oss med in på kontoret och visade ett av sina verk. 


3 kommentarer:

olgakatt sa...

Tack för en fin utställningstur! Hade gärna inhandlat en muggtavla!

Och de där "Botero"-skulpturerna är underbara!

Anonym sa...

Oj. Himla, himla fina bilder!
Elisabet

HELENA TROVAJ (fd Öhman) sa...

Vilken bra idé och vad mycket snyggt!

Må så gott
kram Helena