söndag 15 juli 2012

Tågdag


Liksom förra helgen jobbade jag på järnvägskaféet på Risten-Lakviks Museijärnväg. Idag hade jag min reservkamera med mig.  Här kommer resande. Anders, för dagen konduktör och ciceron, ser till att ingen hoppar av innan tåget stannat tryggt vid perrongen.


Vill man åka med får man köpa biljett av Curt, som också jobbar som stins och är ordförande i RLJ järnvägsförening. Så här ser det ut innanför biljettluckan. Lägg märke till den lilla glasrutan som står öppen. Det är genom den han talar med de resenärerna. Alldeles under den finns den fiffiga skjutlådan, genom vilken pengarna kommer in och biljett och växelpengar åker ut.


Här berättar Gert om loken, vagnarna och verksamheten. Till vardags jobbar han på Tekniska Muséet i Stockholm.


Gert kopplar på loket igen inför nästa tur. Lokförare Fredrik kollar att det går rätt till. Han jobbar i vanliga fall på ett kärnkraftverk.


Anders är både konduktör och tandläkare. Här tar han välbehövlig lunchpaus på kontoret, mellan två turer.


Stationshunden Saffran kontrollerar noggrant att ingen smula från lunchen ligger och skräpar på kontorsgolvet. Hon är en liten fransk Basset. Järnvägens SPÅRhund i dubbel bemärkelse.


Mina trevliga arbetskamrater Lena och Mary har allt under kontroll. Mary skötte våffelbaket idag. Lena serverar och håller koll på oss andra. Det blir emellanåt rätt stressigt när resenärerna från ett fullsatt tåg väller in och vill fika.


Ebba är den enda av oss som får betalt för att jobba. Hon sommarjobbar och får lön från kommunen. Det är hon verkligen värd. En trevlig och duktig tjej. Hon hade också bakat inför dagen. Här nedanför kommer ett par bildbevis på hennes goda bakverk.


Mums!!


Väntsalen var full av cafégäster hela dagen.


Trots att det regnade mest hela eftermiddan så var det många sällskap och barnfamiljer som kom och ville åka tåg. En och annan långväga, välinitierad tågentusiast också, som jobbar i liknande sammanhang  på andra orter.


En fördel med regnvädret är att ångan blir extra vacker då, till glädje för alla småknoddar och deras mormödrar.

2 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Tågresa av detta slag här sommaren till och vi försöker att göra den varje år. Vi har Anten-Gräfsnäs och den turen är vidunderligt vacker längs med sjön Anten. Dessutom bör man gynna dessa eldsjälar som lägger all tid och energi på att hålla det hela igång!

Karin på FOX sa...

Renee, Jag håller med dig. Och hjälper gärna till med ett inhopp då och då för att gynna verksamheten.

Nuförtiden är det skralt med folk till olika föreningar antingen det gäller idrott, scouter eller allt annat ideellt. Man är väl för bekväm eller för upptagen. Men när man väl kommer in i ett sånt här trevligt gäng nördar är det jättekul.

Jag är så glad att de finns här på landet! Det livar upp.