måndag 16 juli 2012

Gamla foton

När jag hittar ett gammalt foto kan jag sitta hur länge som helst och titta på ansikten och fundera över människorna och deras öden. Det här är ett av de få foton som finns där min morfar är med.
 Han jobbade i gruvan i Malmberget. Jag skulle tro att detta foto är taget strax efter sekelskiftet 1900. Först jobbade han som skrotare. Det är ett farligt arbete då man efter sprängningen bänder och knackar loss de lösa bitarna.

 Jag vet inte så mycket om min morfar. Han dog när jag var fem år. Då hade mina morföräldrar flyttat till Linköping. Morfar hette Nils Hällgren och var född 1877. Han var två år yngre än min mormor Klara. Mormor levde tills jag var på mitt trettonde år och dog på själva dagen som Sverige gick över till högertrafik. Jag har alltid trott att min morfar var mannen med väska och storstövlar i förgrunden, men nu när jag ser bilden förstorad i datorn blir jag osäker.

Det kan lika gärna vara den här mannen som står i mitten med stor mustasch. Jag vet att han råkade ut för någon slags olycka, antingen att han ramlade ner eller att han fick stenar över sig. Efter det fick han i stället bli lokförare i gruvan. Efter några år kunde han inte jobba längre och fick pension och ersättning från LKAB. De tog nog väl hand om sina anställda, för morfar fick åka på kurort och få behandling för sin skada.

Det var någonstans i södra Sverige. Där serverades bara vegetarisk mat. Morfar var där ganska länge och han längtade så otroligt efter kött. En dag blev han så glad för att det stod på matsedeln att det skulle serveras nötbiff. Men så besviken han blev när det visade sig vara biffar gjorda på hasselnötter.

Han blev i alla fall bättre, men kunde ändå inte fortsätta det tunga gruvarbetet. Han hade blivit nyfiken på att se mer av Sverige. När min mamma var tolv år tog han med henne till Stockholm för att se den stora Stockholmsutställningen 1930. Ungefär i samma veva flyttade den lilla familjen ned från Malmberget till Sala.

4 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Nog tycker jag att det är samma karl!

olgakatt sa...

Det är ju så att kläder, frisyrer och hår i ansiktet är så tidstypiska att man tycker alla ser likadana ut! Inte hjälper det med ett stort hattbrätte heller. Annars är dessa gamla svartvita bilder fantastiska i sin detaljrikedom trots, eller kanske pga, avsaknaden av färg.
Numera bryr man sig inte om att ta dessa arbetsplatsbilder alls på samma sätt vilket är synd.

Karin på FOX sa...

Renee,
Haha, det vore ju fantastiskt om det var samma karl på två ställen på samma foto så långt före Photoshops tid.

Olgakatt, Nuförtiden är det väl mest tråkiga bilder på uppradade politiker man ser av arbetsplatsfoton.

reneesfotoblogg sa...

Kloning vettu! Nä, nu ser jag att det är samma bild men olika utsnitt. Men håll med om att dom förefaller väldigt lika.