onsdag 20 oktober 2010

Terrakottaarmén... och Kejsarinnans

Det är höstlov på Nyckelviksskolan, så idag gick Maya, Krumeluren och jag på museum medan mamma Lisa pluggade. Svårt att välja bland alla utställningar vi vill se, men så valde vi Östasiatiska muséet och den kejserliga Terrakottaarmén. Medan jag skriver det här kommer Jessica och berättar att Mira också varit på samma utställning. Med bättre kamera och stadigare hand än jag... men jag lägger ändå in några bilder. Vi strosade runt i egen takt och njöt av allt och brydde oss inte om någon guidegrupp.

Utställningen visas nere i ett bergrum, som sprängdes 1940, för att marinkommandochefen och örlogsvarvschefen med staber skulle flytta ner där om kriget kom hit. Det första man ser är ett fyrspann som drar en täckt vagn av brons. Bronsvagnen är en kopia, men alla lerfigurerna är original.

Den förste kejsaren, Qin Shi Huangdi, enade de sex stora kinesiska rikena till ett enda och styrde det mellan 221 till 210 f. Kr. Terrakottaarmén skulle försvara Qin Shi Huangdi i livet efter detta. Här ser vi en av officerarna. Den märkliga huvudbonaden knuten under hakan visar hans rang. Ursprungligen har han hållit en lång lans i ena handen och antingen en sköld eller ett svärd i den andra.

Här står en fotsoldat med toppig mössa. Alla figurerna har olika drag och uttryck. Bakom honom ser vi en körsven.

 Han styr sina hästar med stor koncentration.
 
 En bågskytt står beredd på strid.

Den här rustningen består av en massa stenplattor, sammanfogade med kopparremsor. Man gissar att kejsaren tänkt sig behöva förstärkning av rustningar till sin armé, eller så var de avsedda för de höga ämbetsmän som begravts nära kejsarens egen grav. Att man valde att göra rustningarna av sten kan ha varit för att avstyra attacker från onda andar. De skulle inte klarat angrepp av vapen av järn eller brons. Sammanlagt har 87 kroppsrustningar och 43 hjälmar hittats vid utgrävningarna.

 I nästa bergasal rider kavalleriet förbi.

Här är figurerna i mindre skala. Allehanda boskap och tjänare. Kon kanske hade riktiga horn när det begav sig.

En av grisarna är helt klart gravid. Gott om proviant för kejsaren och hans folk.

Modell av ett hus. Handynastin, 206 f.Kr. - 220 e.Kr. Porten framför är från Västra Handynastin 206 f.Kr - 9 e.Kr.
Krumeluren tyckte att det var en rolig utflykt och han hade lika stor glädje av stenarna i kanten som av alla figurer. Han lullade omkring och hejade på alla museibesökarna.

 Uppe i Östasiatiska muséet hittade vi ett gäng damer med fantastiska miner och nätta små lotusskor på parad. Det är ett verk av Kerstin Törngren Lind. När vi var där fanns ingen skylt eller ledtråd till vad det var eller vem som skapat dem, men idag på fredagsmorgonen hittar jag i DN en annons där det står att hennes utställning, Kejsarinnans armé, börjar idag 22 oktober, så de var helt enkelt inte riktigt klara med "hängningen" när vi var där.

 Skalman tittar glosögt upp när vi går förbi.

 Museets egen port är också pampig!

 Ut i kylan igen. På med vantarna!

5 kommentarer:

Kesu sa...

Festligt! Än en gång har du ocvh Mira bloggklickat! Jag blir bara än mer sugen på att se armén. Verkar som att de lyckats med inramningen. (Man kan väl knappast säga hängningen när det är skulpturer? ;) )

Jessica sa...

Vilken underbar skalman!
Jag vill också se den där utställningen :)

Karin på FOX sa...

Kesu, Ja så kan det gå. Det är i alla fall verkligen en fantastisk utställning. Fantastisk chans att se gammal kinesisk kultur. Missa den inte.

Jessica, Rekommenderas:) Skalman hör nog till den permanenta utställningen tror jag. Han finns i ett litet rum uppe i muséet.

ArtSparker sa...

We had this exhibit a number of years back, in San Francisco.

Karin på FOX sa...

ArtSparker: Interesting! It is really great to have the fortune to see these amazing objects.