fredag 8 oktober 2010

Handla positivt!

Är den här damen en brottsling?

Det drar en kall politisk vind över Europa. Igår skrev Svenska Dagbladet att "Frankrikes regering och fransk-judiska intresseorganisationer vill att kampanjer som uppmuntrar till bojkott av israeliska varor ska räknas som hatbrott och diskriminering. I Frankrike pågår flera rättsfall där bärare av t-shirtar och pins med slagord som ”Bojkotta Apharteid-Israel” riskerar böter och fängelse.

I Paris inleds på måndag rättegången mot den franska senatorn Alima Boedemiene-Thiery, anklagad för uppmuntran till diskriminering och antisemitism. Hon hade samlat ihop en mängd israeliska varor i en kundvagn på stormarknaden Carrefour i småstaden Val d’Oise och uppmanat förbipasserande kunder att inte handla dessa varor. Sammy Ghozhlan, ordföranden för organisationen Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme (ungefär Byrån för vaksamhet mot antisemitism), som stöds av bland annat Simon Wiesenthalcentret i USA, valde då att stämma senatorn."

Vi måste värna om yttrandefriheten! Självklart är det rätt att kritisera Israels brott mot internationell lag. En konsumentbojkott av Israeliska varor är ett bra sätt att visa vad man tycker.

Men man kan också HANDLA POSITIVT. Dvs stödja de hårt trängda palestinska olivbönderna, genom att köpa deras olivolja. Det har jag gjort nu i flera år. Den är fantastiskt god. Genom Jord och Frihet kan man beställa den en eller två gånger om året. Jag brukar köpa 12 flaskor varje gång. Hälften går åt hemma i köket och resten blir fina presenter.


Olivträd kan vara flera tusen år gamla och fortfarande bära frukt. De är så vackra med sina knotiga stammar. Träden har betraktats som heliga och i det antika Grekland var det förbjudet att hugga ner eller elda upp olivträd.
Nu skövlas olivlundarna med bosättarnas Bulldozers. Det finns en Israelisk lag som säger att om mark inte brukas, kan den konfiskeras. Palestinierna hindras av muren och många vägspärrar, som helt godtyckligt hålls stängda, så att de inte kan komma till sina odlingar i tid. Den israeliska armén skyller på säkerhetsskäl när de reglerar den tid varje by ska få tillträde till sina marker. Många gånger blir skörden förstörd för att man inte hinner skörda. Målet är att odlingarna ska kunna konfiskeras. Men nu organiseras hjälp av frivilliga från Israel och andra länder för att byborna ska hinna med sin skörd. Min syster brukar hjälpa till varje lördag under skördetiden.

Nu är det dags att beställa olja för leverans till årsskiftet. Oliverna börjar just i dagarna att skördas.

2 kommentarer:

Christina sa...

Bäst jag stod och hackade körsbärstomater här om kvällen, så sa Håkan medan han lyfte på förpackningen:
- De här kommer ju från Israel...

Jag höll på att få krupp, sånt kollar jag alltid.Hur hade det här misstaget gått till?
Jag hann hetsa upp mig rejält innan jag fick tag på förpackningen, och det naturligtvis stod Spanien. Jämrans Håkan - så kul han hade ;-)

Emma R sa...

Trist!

Apropå föregående kommentar,,, tidigare skrev du en hemsida där de tipsade om hur man kan undvik varor som är smygisar genom vissa nummer osv. vad hette den hemsidan karin?