fredag 8 oktober 2010

Handla positivt, del 2

Här kommer en liten uppföljning till förra inlägget. Emma R frågade om en hemsida där man kan kolla vilka varor som kommer från Israel, så att man kan undvika dem.

Palestinagrupperna har en bra hemsida med en sådan lista. Lägg också numret 729 på minnet. Det är Israels landprefix i streckkoden.
PGS har också en sida med en lista på produkter från Palestina med tips om var man kan hitta dem.

Det knepiga med att försöka handla efter sitt samvete är att ibland krockar ens kriterier. Jag brukar alltid leta efter ekologiska varor, men t.ex. snackpaprika brukar finnas av en ekologisk variant som kommer från Israel. Då väljer jag att avstå från ekologiskt. COOPs ekologiska läsk med apelsin eller grapesmak kan man ju också undvika utan större problem, men det retar mig att COOP inte har tagit ställning för bojkott ännu.
Andra saker är det svårare att avstå ifrån. Vem vill tex vara utan sin dator? Där har jag inte hittat något alternativ tyvärr.

4 kommentarer:

Emma R sa...

Tack för infon Karin. Kollade just mina minitomater, då jag misstänker att de kanske står typ Spanien på dem, men att de bara är packeterade där. Men vadå datorn??? Min nya hp då? Är det just Mac? Tell meeee! Kram Emma

Emma R sa...

Var just in på sidan med listan, och fick då svar på frågan om datorn... Kram! /Emma

Karin på FOX sa...

Emma: Det här med ommärkning av varor gäller nog mest att varor tillverkade på ockuperat område märks som israeliska. Detta för att få bättre tullvillkor. Israel har väldigt förmånliga handelsvillkor. Det är ungefär som om de är med i EU.
Den ommärkningen är förstås olaglig. Det var ju en uppmärksammad händelse när det uppdagades att Soda-stream hade sin fabrik på ockuperad mark. Då drog de öronen åt sig och flyttade produktionen.
När det gäller grönsaker vet jag att det kan förekomma ommärkning, men är osäker på vilka.

Eva H-höjden sa...

Såg här att Gryningen på söder visst säljer olivoljan också!