lördag 10 juli 2010

Trötta fötter

Kanske årets varmaste dag valde Lisa och jag att delta i en BDS-aktion för bojkott av Israel. BDS står för "boykott, divestment and sanctions".


Det var en "tyst" demonstration, där vi gick "följa John" genom staden. Några agerade kringgrupp och delade ut flygblad och förklarade för folk vad vi höll på med. In i och genom utvalda butiker, som antingen säljer varor från Israel eller nyligen etablerat sig där, som t.ex. H&M.
Eftersom jag gick i ledet kunde jag inte fotografera, men kringgruppen både fotograferade och filmade. Jag tror att det såg rätt märkligt ut. Det var i alla fall en lugn och positiv aktion, med många givande samtal med folk efter vägen. Om jag får några foton från de andra ska jag göra ett inlägg till, så ni får se hur det såg ut.

Efter att ha vandrat från Slussen till Skanstull och tillbaka, med alla avstickare in i varuhus och butiker, var vi ganska trötta i fötterna. Krumeluren uppförde sig exemplariskt hela tiden och spred glädje omkring sig. På hemvägen stannade vi till och lyssnade till en gatumusikant i "mitt" gamla gathörn ... där jag jobbade i tio år på Tecknarateljén Svartensgatan 4.BDS historik:
2004 gjordes det historiska uttalandet från Internationella domstolen i Haag, som slog fast att den israeliska muren byggdes på illegalt ockuperad mark. Ett år senare, 9 juli 2005 kom en vädjan från en stor majoritet av det civila palestinska folket till världssamfundet och människorättsorganisationer om en bred bojkott av Israel. Dessutom vädjar man om ett tillbakadragande av investeringar, liknande det som skedde i Sydafrika under apartheidtiden, tills dess att Israel tar sitt ansvar och erkänner det palestinska folkets omistliga rätt till självbestämmande och följer internationell lag. 13 juli 2005, på den internationella FN-konferensen i Paris sammankallad av UNESCO, antogs enhälligt en handlingsplan om att arbeta för BDS.
Här kan du läsa vad BDS movement skriver, lite mer utförligt.

1 kommentar:

Maya sa...

va kul med ett sådant bemötande! trodde fler skulle bli irriterade.
denhär gatumusikanten har jag pratat med lite det är en kul gubbe som varit med i talang i tv :) visst är han grym!
kram