söndag 11 juli 2010

Trötta fötter - del två

I natt fick jag några bilder från BDS-aktionen igår. Johanna Wallin fotograferade och är vänlig att låta mig visa dem. En liknande aktion genomfördes samtidigt i Göteborg. Inspirerad av det palestinska civilsamhällets uppmaning till bojkott, desinvestering och sanktioner, sprider sig nu en rörelse i Sverige och över hela världen, i allt snabbare takt. På youtube kan man se liknande Flashmob-demonstrationer från andra länder.


Likt det gamla dataspelet Lemmings gick vi fram....

...uppför backar....

... den stekheta Götgatan fram...

... och in i de affärer vi ville visa vår protest i. H&M har ju nyligen öppnat butik i Israel. Först stannade ledet och vi vände oss mot skyltfönstret och stod så en stund innan vi klev in. Lisa och krumeluren fick vänta utanför den första H&M-butiken eftersom där var trappor.

Det var så varmt på gatan att det var ljuvligt att komma in i de kalla butikerna.

Det var inte mycket folk där, men det var i alla fall några förvånade ansikten vi mötte.

När vi kom ut på gatan efter rundan i köpcentret Ringen var det en äldre kvinna som kom fram till oss och frågade konfunderat om vi jobbade på H&M. Det var bra att några av oss gick runt och förklarade vad aktionen ville visa.

I mataffärerna mötte vi fler reaktioner. Där var fler kunder. När vi besökte Coop Extra vid Medborgarplatsen möttes vi av utropet: Håller med! flera gånger. Men vi väckte också lite irritation hos personalen som inte ville att vi skulle filma. På ICA sa personalen: "Det är ju uppenbart att ni inte är här för att handla, ni tar upp plats!"
Många var ändå väldigt positiva. När vi passerade en av gatuserveringarna på Götgatan fick alla var sin nävhälsning av en kypare.

1 kommentar:

Christina sa...

Vilken fiffig manifestation ;)

ICA-kommentaren var för bedrövlig :(