torsdag 28 januari 2010

Lugna dagar i Jardim Paulista

När jag gick ner för trappan för att äta frukost, såg jag Fernando på granntomten där det finns ett bygglager.
Han plockade blad för att göra te. Mycket bra för hälsan försäkrade han. Det smakar beskt men doftar gott. Jag dricker det gärna.
Jag hade följt efter Terezinha för att se vad hon gjorde. Hittade henne i en liten liten butik i grannskapet där hon brukar köpa kyckling. Hon stod och klämde på en halvrutten paprika och dividerade om priset. Hon lånade en kniv och skar bort de ruttna delarna. Butiken är mer eller mindre ett skruttigt skjul med betongdisk. I ett handfat låg en halvplockad höna, alldeles grå. Yeck. På disken där T grejade med paprikan låg två färdigplockade höns i värmen. Jag frågade försiktigt, Du ska väl ha paprikan i grytan, inte i salladen?
Vi bestämde oss för att köpa bättre grönsaker på ett annat ställe. Därför gick Junior och jag till grönsaksaffären vid marknaden. Skönt. Det blir kokbananer till middag.
Kul att prova alla konstiga frukter och grönsaker som finns här. De här kokar man och äter hela. Jättegott.
Skylten säger: Mogna, kläm inte.
Stora fina avocado för 2 R kilot (8 kr) går inte att motstå!
Inga flashiga snabbköp här inte!
Goiaba. Nicolli ska göra juice.
Hon sköljer dem i kranen, men tar köpevatten till juicen .
Farfar Fernando har hur mycket tålamod som helst. Nando har just lärt sig dra kepsen av honom.
Om och om igen.
Svalkande bad behövs i värmen. Terezinha ville se om han kunde sitta själv i en hink. Det funkade inte så bra, men Nando var glad.
Vi hällde det kalla vattnet över honom i stället. Här dushar alla kallt. Eller kanske man kan kalla det svalt, för vattnet har bara lite lägre temperatur än luften, även om det kommer från brunnen.
På övervåningen finns en veranda. Utanför muren till den är det en liten hylla som Junior och Lisa dekorerade för några år sedan med kakelkross.
Juniors vikingaskepp.
Lisas sol.
Mina fötter bland blommor och blader.
Från balkongen har man utsikt över kvarteret.
Grannen till vänster är en bar. Ägarinnan i rött och hennes två smågrabbar.
Tanterna här är lite bekymrade över dem. De tycker inte att hon ser efter dem ordentligt. Häromdagen hade de födelsedagskalas på baren för den äldsta grabben. Här mumlades det om lämpligheten att ha barnkalas på en bar mitt bland fyllgubbarna. När Evellin kom hem från kalaset med den sedvanliga tårtbiten (som vår kalasgodispåse) var det ingen som ville smaka.
Här är bar-hunden.
Terezinha har en syateljé på balkongen. Och här finns hängmattan. Nandos favoritplats för middagsluren.
Kusinerna. Nicolli är jättebra barnvakt.
Först om eftermiddagen går vi på promenad. En stackars mango har gått till spillo spetsad på en mur.
Vi skulle till ett ställe som säljer födelsedagstårtor. Både Junior och hans storasyster Jaquelini fyller strax år. Vi hade bestämt träff där med Marcelli. Stackars Marcelli hade väntat en halvtimme men tröttnat när vi aldrig kom. Det var alltför många gamla kompisar till Junior som vi mötte på vägen.

3 kommentarer:

Eva H-höjden sa...

Oj Vad mycket fint att titta på!

Emma R sa...

Åhhh vilket härligt inlägg Karin! Hälsa alla, och hoppas Junior fick en fin födelsedag!

Kram emma

Karin på FOX sa...

eva: Mera bilder kommer. Nu ar vi hos slakten i Guarabira, en bit norrut. Faster som vi bor hos har en liten butik och nu har sonen just oppnat ett litet internetcafé, med tre langsamma datorer och ett TV-spel. Har inte chans att ladda upp nagra bilder an.

Emma: Det var en fin fest. Har ar det otroligt avslappnat. En timma innan gasterna skulle komma hade vi inte stadat eller nanting. Da borjade alla blasa upp ballonger och Marcelli dekorerade med ballongknippen och presentband och: Tadam! en duk pa bordet och fram med tartor och godis, sa var det FEST!