tisdag 20 september 2011

Tionde dagen i Kina

Efter ett långt uppehåll, fortsätter jag min berättelse om Christinas och min resa i Kina i våras. Vår vän Shu, som var vår värd och ciceron i Kina, är nu tillbaka i Sverige igen och  för några dagar sedan träffades vi på restaurangen i Stockholm där han jobbar. Min berättelse har nu kommit fram till vår tionde dag i Kina. Christina har berättat om den här och här.
Vi har kommit fram till Liuzhou, där Shus familj bor. Efter en natt på hotell fick vi träffa hans familj.  Det var en fredag. Varje fredag träffas Shus svåger och hans vänner och äter frukost tillsammans. De är nu alla pensionärer. Den lagstadgade pensionsåldern i Kina är 60 år för män och 55 år för kvinnor, men i praktiken är många ännu yngre. När Kina skulle gå över till marknadsekonomi  sades många upp för att de statliga företagen skulle effektiviseras. Många kom aldrig in i arbetsmarknaden igen. Jag vet inte hur gamla de här herrarna var, men de verkade i alla fall yngre än 60 år. Mysigt att ha en rutin att äta frukost tillsammans en gång i veckan!
Sedan hämtades vi av Shus kompis Liu, som var så generös och skjutsade oss runt i sin bil några dagar.
Här kommer min lilla film:

6 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Underbart! Och tänk om man kunde plantera på det viset.

Pettas sa...

Tack för morgonens besök i Kina! Musiken passar så bra till bilderna. Hundarna vid busshållplatsen! Wow!

Karin på Pettas

Karin på FOX sa...

Renee,
Ja visst ser det enkelt ut att pricka ner risplantorna... Shu berättade att det är en ganska ny stil. När han gick i gymnasiet blev ungdomarna utkommenderade att arbeta på landsbygden under vårbruket. På den tiden gick man böjd och planterade ris.

Pettas,
Musiken tog jag från en skiva jag fick av Shu häromdagen. Jag köpte ett märkligt blåsinstrument när vi var i Xían, som jag gav min musikaliske son. På den här skivan får vi höra hur det ska låta, traditionellt spelat:)

Christina sa...

Åh så fint och åh så jag längtar tillbaka.

olgakatt sa...

Klart att man ska färdas på Lifloden med bambuflotte med parasoll och inte med ett stort plåtschabrak till turistbåt som jag gjorde när jag var där för några år sedan!
Tack för hela filmen som väcker ännu mera längtan till Mittens Rike!

Anonym sa...

Det känns så fantastiskt fint och priviligierat att få vara med på ett hörn i en annan värld. Tusen tack från Eva i Tyresö