onsdag 28 september 2011

Missräkning och glädjeämne

 I fredags när jag och Krumeluren var nere vid Mälaren med Ylle, såg vi en hel stor ring av fjällskivling. Då hade vi ingen korg, men ett par dagar senare var vi tillbaka och plockade. Jag är mest van vid stolt fjällskivling, så för säkerhets skull googlade jag på rodnande fjällskivling. Till min stora besvikelse läste jag att det finns en form som växer i parker och trädgårdar och den kan ge magont. Det här fotot tog jag alldeles nyss, nu när korgen stått tre dagar. Därför ser de lite vissna ut. Sorgligt slut för så vackra svampar, men kanske har vi i alla fall räddat andra svampplockare från magont.

I stället för svampkok, gav vi oss i kast med kassen citroner som jag beställt från "Årstiderna". De levererar ekologisk frukt och grönsaker till dörren, en gång i veckan om man vill. Nu för tiden beställer jag bara sporadiskt. Lisa hade diskuterat marmelad med en vän häromdagen och han berättade att han aldrig köper marmelad i butik eftersom det är så mycket gift kvar i skalen. ... Jag är ingen marmeladmänniska och hade nog tänkt använda dem till hummous och sånt, men två kilo citroner kanske var att ta i. Så för första gången i livet gjorde vi ekologisk marmelad!

 Kärnorna band jag in i en kompress och lät koka med. De innehåller tydligen en massa pektin, så att marmeladen stelnar bättre.

 Varma burkar!

Den blev riktigt god. Nu ska vi fixa fina etiketter.

7 kommentarer:

Pettas sa...

Nu blev jag inspirerad och vill göra marmelad, jag också!
Så gott det ser ut!:)

Mian sa...

Den rodnande fjällskivlingen växer i Jans torpträdgård, men bara någon enstaka svampar varje år. Trist att de inte är lämpliga som föda.

Fin marmelad. Citron i alla dess former älskar jag!

Karin på FOX sa...

Pettas, Mycket godare än jag mindes marmelad. Kanske för att den inte var överdrivet söt. Jag är förvånad att den blev så mörk.

Mian, Det är ju bara lövskogsformen som ger obehag. Kanske är den vid Jans torp barrskogsvarianten? I så fall är det en god svamp.

Skaffaren sa...

Svamp är lurigt. Jag har inte kommit förbi kantarellstadiet än.
Marmelad däremot.
Det är inte lurigt.

Jessica sa...

Vad gott det ser ut! Jag är inte heller någon marmeladmänniska, men man ju göra marmelad bara för den underbara doften och för att det blir så fint :)
Får vi se burkarna med etiketter sen?

Karin på FOX sa...

Skaffaren, :)Ja det är lurigt med svamp. Jag saknar mina bortgångna förfäder som jag litade på i svampfrågor. Jag är väldigt försiktig.

Jessica, Jag tänkte faktiskt på dig när jag slängde svampen. Nu slapp jag rensa... Etikett kanske kommer. Funderar lite.

Kesu sa...

Marmelad med sting i, som citron eller bitter orange, är gott! Hemkokat ännu godare. Är imponerad!

Gissar att etiketterna blev små konstverk.