söndag 24 augusti 2014

Areal 127

Lördagen 23 augusti firades det parkernas dag i Stockholms parker. I Bredäng startades i våras ett stadsodlarkollektiv. Efter några turer och väntan, fick de till sist klartecken från stadsdelsförvaltningen att börja odla på en liten lott intill en lekpark i närheten av Bredängs centrum. man kallar sig Areal 127.

 Jag gick tidigt in som stödmedlem. Man kommunicerar via facebook. 24 april fick de besked att de kunde starta. Ni alla som odlar i trädgård brukar säkert vid den tiden på året ha försått en massa växter och ha färdiga ha planer vad som ska odlas. Här fick man rivstarta från noll, en gräsplätt i en park, med planeringsmöte.

 Nu inför parkernas dag hade Lisa tagit på sig att ordna med barnverksamheten. Vi var ju på Malmö garden show i våras. Nu tog vi vara på en del av den inspirationen. Bygga kojor med pilslanor i bildäck, tex. Bildäck kan man få gratis. Pilkonstruktionen blir här växtstöd till klematisplantor som dragits upp under sommaren. Kanske slår också pilpinnarna rot. Det ska bli kul att följa utvecklingen.

 Några av odlingens många lådor. Frodig grönkål och krasse bland annat.

 Tomater på gång.


 Här diskuteras kompostering.

 En modell för minikompost på sin uteplats/balkong. Hål ska borras i sidor och botten. Maskarna är redan införskaffade. Det här blir finfint!

 Något av vad som redan skördats visades upp. Jag blir imponerad av vad man hunnit med.

 Ylle blev poppis bland barnen och gjorde alla konster hon kunde.

Barnens trädgård, sagotunneln. Det ska bli intressant att se om den får stå kvar och om den rotar sig. Fortsättning följer i sinom tid:)

2 kommentarer:

olgakatt sa...

Så roligt med stadsodling! Jag minns att jag förslog nåt i den stilen till min ryska väninna på 1970-talet i Moskva. De hade enorma grönytor mellan de vedervärdiga höghusen där man hade kunna odla hur mycket som helst i de bristtider man hade. Hon bara tittade på mig som om jag inte var klok. Hoppas att era odlingar får frodas ifred!

Karin på FOX sa...

Olgakatt, De får låsa in sina redskap såklart och de har haft lite stölder av växter också. Trots det verkar ju odlingarna frodas. Det är ju jätteroligt att ha en sån här samlingsplats. Kontakter över alla gränser både ålders och språkmässiga är precis vad som behövs i miljonprogramsområden.