fredag 12 september 2014

Rapport från lingonskogen

 Igår hade vi en skön dag i skogen. Min vän Noi som plockar bär och svamp dagligen hela säsongen kan sina ställen. Jag brukar följa med henne ett par dagar. Det räcker för vår egen årskonsumtion.
Irodas föräldrar var lediga, så vi var fyra som åkte iväg mot Arlandaskogarna den här varma sensommardagen. De hade aldrig varit ute i skogen på det sättet, men verkade trivas bra.

 Vi stötte också på en bärplockare från trakten. Han hovrade runt oss hela tiden, säkert orolig att vi skulle raka skogen ren. Det fanns lingon till oss alla. Och en del riktigt fina blåbär också.

 Noi hade inte ro att sitta still nån lång stund. Hon jagade runt och spanade efter svamp. Hittade ett gäng "Rynkig tofsskivling". Det är inte någon svamp jag känner igen. Jag är väldigt försiktig med svamp. Tar bara helsäkra sorter. Vi hittade några fina Karl Johan, kantareller, fårtickor, blek taggsvamp och lite smörsopp. Några små blodriskor såg så fina ut, men visade sig vara maskätna. En rejäl kastrull blandsvamp fick jag i alla fall ihop.

 Nysnaggad Ylle spanade oroligt efter Noi. Jag vågade inte släppa henne lös i okänd skog, så hon  satt tjudrad i spårlinan och ojade sig när vi inte var samlade i närheten.

Vi plockade lingon tills alla hinkar var fulla, men där finns mer att hämta.

3 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Jasså minsann, det finns mer att hämta?
Lagret av lingonsylt tog slut förra veckan och för första gången någonsin köpte Husbonden en burk rårörda i affären.
Det känns inte bra!
Kollade priserna på plockade, 60 kronor kilot!

olgakatt sa...

Grattis! I "min" lingonskog finns inga lingon i år, snyft!

Karin på FOX sa...

Renee och Olgakatt,
Jag tror det är väldigt olika över landet i år. Det är först nu när jag kommit till Stockholmstrakten jag hittat lingon och svamp. Strax efter midsommar hade vi gott om tidiga kantareller i Östergötland, men efter det torkade allt bort. Inga blåbär och lingon. Jag var så avundsjuk på alla som sa att det är så gott om Stensopp i år. Nu är de nog på upphällningen även här.