söndag 28 september 2014

Bokmässa 2014

 Finaste boksigneringen! Maya köpte en kollektion bilder av Mattias Adolfsson, snyggt förpackade. Han med de kluriga myllrande laverade tuschteckningarna. Sanatorium förlag.

 Mingel i Svenska tecknares monter på torsdagen.

 Maya och jag irrade runt i den röriga bokmässan tills våra huvuden inte kunde ta in något mer. Då hittade vi ett vilsamt hörn med ett fint lekstugebygge. Det gjorde mig såklart inspirerad inför nästa sommars projekt på Risten Lakvik Museijärnväg. Efter en natt på Masthuggsterrassens Vandrarhem, (med falskt brandlarm vid 3.30-tiden, klä sig och snubbla ut i duggregnet, vänta på brandkåren och så småningom somna om till ljudet av snarkande rumskamrater i fyrabäddsrummet) var det dags att åka spårvagnen till Mässan igen. Så här fin graffiti har de i Göteborg.På fredagen hittade vi bättre till intressanta montrar. Ett par favoriter var Urax förlag och Kabusa förlag, där våra bokkassar blev ännu tyngre. 

 Så hamnade vi hos Svenska tecknare igen och lyssnade till kollegor som diskuterade " Mod och misslyckande som förutsättning för skapande". Kul, tänkvärt och självutlämnande. Jag kunde dra många paralleller till egna erfarenheter som frilansande illustratör.

 Maya hade flera serietecknarkompisar från Malmö på mässan, som sålde sina fanzines.

Vi lyssnade också på Christer Themtander (min idol från 70-talet) och Håkan Olsson från Mormor förlag som pratade om politiska bilder. Det finns inte längre plats för så mycket politisk bild i tidningarna. De här två har blivit ett sprudlande team som gör häftiga böcker med Christers bilder. Christer jobbar fortfarande helt analogt med papper, ett gäng kopiatorer och skalpell. Håkan bidrar med den digitala biten i bild/bok-skapandet.

Inga kommentarer: