onsdag 21 mars 2012

Bryggartäppan

 Idag händer det grejer! På väg till Konsum slängde jag som vanligt en blick in mot Bryggartäppan, för att se hur det går för lekplatsbyggarna. Efter några bistra vintermånaders stillestånd myllrade det av glada snickare.

 Grunderna var klara i december. Hela tiden har parken varit stängd med gallerstaket. Annars sneddar vi alltid genom den. Den lilla bruna pricken till höger i bild är snickarhunden, som njuter i solen.


 Temat för lekparken är Per Anders Fogelströms roman "Mina drömmars stad". Det är Lekplatsbolaget som står för utformningen. På deras hemsida kan man läsa om deras olika projekt. Krumeluren och jag har varit på Mulle Meck-parken i Solna. Den är verkligen fin.

Ursprungligen var Bryggartäppan en muromgärdad fruktträdgård som tillhörde kvarteret Tegen, norr om parken. Byggnaderna där uppfördes 1720 som en bryggerianläggning, som staten sedan köpte och använde till kronobränneri. 1827 byggdes husen om till sjukhus för fattiga. Nu finns där bostäder och ateljéer.
Själva parken har i alla år jag funnits i krokarna, varit samlingsplats för ett glatt gäng A-lagare. Det har väl irriterat en del och förra sommaren togs parksofforna bort, kanske för att göra det mer A-lagsovänligt. Det hjälpte inte mycket. Snart hade en ny soffa byggts av skräpvirke och gänget sitter ju förresten gärna i gräset. Jag har inte störts av dem. De har alltid varit trevliga när jag kommit förbi och ofta har vi pratat en stund om livet och ditt och datt. Nu blir det spännande att se vilka som kommer att njuta av parken i fortsättningen.

2 kommentarer:

Pettas sa...

Ett så spännande och fräscht projekt. Fönstrena är mycket charmiga. Jag får plötsligt lust att snickra jag också men...

Glada vårdagar!

Karin

Karin på FOX sa...

Pettas, Ja visst får man lust att snickra! Kanske kan bli ett sommarprojekt. Jag har sett ut rtt träd man kan bygga koja kring på landet.