torsdag 22 april 2010

Ylle hos hundpsykologen

Ylle är ju ateljéhund på FOX illustration. Hennes jobb är att vara sällskap och gosedjur. Men på senaste tiden har hon på egen hand tagit sig arbetsuppgiften varsel- och vakt-hund också. Nu när Muffa inte är här och skäller, måste ju någon göra det när det ringer på dörren, tänker hon nog. Men hon är inte på långa vägar lika störande som Schnauzer-Muffa var... och hennes skall är ganska mjukt i jämförelse. Men vår arbetskamrat L som ofta sitter fördjupad i arbetet med att författa texter hoppar en meter upp i luften när Ylle skäller till. Det hör också till saken att Ylle valt just platsen under L's bord som sin (och det har L inget emot, de är de allra bästa vänner). På det avståndet blir ju chocken så att säga etter värre.


Efter en diskussion om problemet, började jag leta råd på nätet. Jag hittade Caroline Schager, som är hundpsykolog. När jag ändå var inne på konsultspåret, tänkte jag försöka få tips om hur jag kan träna bort Ylles vresiga beteende mot vissa andra hundar också. Det har blivit värre med åren. Idag hade vi bokat in vårt första möte. Vi hade stämt träff utanför Kungliga Biblioteket. Där bakom, i Humlegården, gissade vi att det skulle vara gott om hundar vid lunchtid.


Det blev en väldigt intressant lektion. Ylle uppförde sig tyvärr exemplariskt, men Caroline kunde ändå hitta en massa detaljer i mitt kroppsspråk som jag kan förbättra. Ylle är ju så lättlärd och uppmärksam, så man ser direkt resultat när man ger rätt signaler. Nu gäller det bara att jag ska få in det i min kropp också, så att jag gör rätt automatiskt.
På väg tillbaka till jobbet delade vi hiss ner till tunnelbanan med en äldre dam med en pudeltik. Det gick hur bra som helst. Heja Ylle!

Nästa möte med psykologen ska vi ha på ateljén. Det blir spännande.

11 kommentarer:

Emma R sa...

Va spännande! Ska verkligen bli intressant att följa detta och veta om ni får hjälp med sakerna! kram till er båda! /Emma

Christina sa...

Aj då, sicket problem. Jag säger som Emma, det ska bli roligt att följa det här och se hur det går.
Skällandet och vaktandet på ateljén borde väl gå att åtgärda, Ylle som är så receptiv.
Att göra om en surtant blir nog knepigare ;)

Christina sa...

PS Det var inte illa ment att kalla Ylle surtant, de flesta lite äldre tikar blir ju såna...

Eva H-höjden sa...

Jättespännande! Hoppas du får bra knep som du kan lära ut... ;-)

Emma R sa...

vad betyder receptiv? Kram Emma

Christina sa...

Emma: Receptiv betyder att ha lätt att lära, att vara väldigt mottaglig för nya intryck :)

Emma R sa...

Tack Christina! Vilket bra ord! Ylle och Norma är verkligen receptiva! :-D Karin, tänk på att Ylle är en receptiv skruttishund! ;-P

Karin på FOX sa...

Hej allihopa: Det blev ju en hel liten diskussion:)
Jag kan rapportera att det har gått väldigt bra efter besöket hos psykologen. Jag har skärpt till min kroppshållning och gjort kanske på sin höjd två korrigeringar av Ylle, varav en vid hundmöte. Nu känns det nästan inte som ett problem längre, med surtantsfasonerna. Kanske jag gör ett inlägg sen om vilka råd jag fick.

Emma R sa...

Va braaaa! :-D

Eva H-höjden sa...

Råd! Jag vill ha råd!!!

Lisette sa...

Så bra att du har hittat en "svensk Caesar"- du vet han i TV. Han säger precis som din hundpsykolog att det ju egentligen inte är fel på hunden utan på dess ägare ;))) Fast det vet man väl också egentligen. Det ska bli spännande att du delar med dig. Alice har börjat lite smått ( fråga Chris ;) med att vara "herre på täppan" i alla lägen.