tisdag 20 april 2010

Gammalt men nytt

Jag har nyligen upptäckt bloggen WHATTHEFUCKDOTCOM. Spännande och kul läsning. Nu antar jag en fotoutmaning, "gammalt men nytt".

Bilden är tagen när sonen och jag lägger nytt tak på vår gamla lekstuga. Stugan byggde min pappa Tårta en sommar när han var konvalescent efter en svår operation. Det kanske var sommaren 1956. Han timrade den helt ensam från egen ritning. Med gamla metoder. Den sommarn gick han ner från över 90 kilo till 68.
För några år sedan flyttade vi hela stugan med kranbil från Tårtans tomt till vårt sommarställe. Torvtaket hade vi skottat av för att huset skulle bli lättare. Sedan blev det stående mer eller mindre naket i flera år innan vi tog oss i kragen och la ett nytt. Hela stugan har klarat sig bra utan renovering i alla år. Vi behövde bara byta ett brädvarv längst ner på taket och spika dit nya vindskivor innan vi la de nya torvtaket. Från början fanns ingen näver under, utan bara två lager takpapp, men jag ville testa att göra det på gammalt sätt.


Här har grästorven kommit på. Först ett lager med gräset ner, sedan ett lager torvblandad jord och till sist rullade vi ut det översta gräslagret. Jag testar en ny metod för tillplattning av gräset. Tunga rumpmetoden. Lelle håller sig till den mer tillförlitliga varianten. Nävern som legat i plan press gör att taket ser lite konstigt ut på den här bilden, men ganska snart knollrade den snällt ihop sig runt kanterna.

6 kommentarer:

Christina sa...

Imponerande takläggning! Var det inte knepigt att få tag i så många stora och fina näverbitar?

Himla fint blir det, och ser ut att kunna hålla i en hel evighet :)

Me and my love sa...

Det va den vackraste lekstuga jag nånsin sett.
// Åsa

Lisette sa...

O så fint det blev och så mycken nostalgi!

em sa...

Tjusigare lekstuga har jag aldrig skådat - och stor ser den ut att vara!
Margaretha

Eva H-höjden sa...

Oj vad ni kan!!!

Karin på FOX sa...

Chris: nävern beställde jag nånstans norrifrån. Det var rätt dyrt, men det ska ju hålla ett tag. Jag beräknade fel också, så det räckte bara till ett och ett halvt lager, men jag la ny takpapp under.

Åsa: Välkommen hit. Jo den är fin. Det kådiga timret har blivit svart av solen. Nu har den sjöutsikt också, för de har rivit den gamla ångsågen som stod på andra sidan vägen.

Margaretha: Det finns två väggfasta sängar inne, med plats för ett litet bord emellan. Först tänkte vi göra bastu av den på landet, men ångrade oss. Bra med extra sängplatser. När sonen är där med sin katt Jalmar är det perfekt. Bastu fixade vi som tunna efter att ha provbadat i en sån hos Christina Alvner.

Lisette och Eva H-h: ;-)