fredag 14 november 2014

Drog norrut

 Vi Bodde en natt i Portree på Isle of Skye. Natten innan sov vi också på Skye, i Kyleakin alldeles vid brofästet mot fastlandet. Den ön gillar jag. Hade kunnat stanna flera dagar, men vi ville  vidare den lilla tid vi hade. Besökte i alla fall ett whiskydestilleri, Talisker på ön. Jag gillar lite skarp och rökig whisky. Vi fick veta att rökigheten beror på att de groddade kornen torkas med torvbrasor. Det är mest den whisky som görs på öarna som är så rökig.

 Så for vi inåt landet mot nordost. Plötsligt ropade Lennart till att det var märkligt! Jag som satt med nosen i kartan hade inte sett den, telefonkiosken mitt i ödemarken.

 Ett hus fanns intill, annars inget.

 Som bevis att vi sett Loch Ness, men inget sjöodjur, visar jag denna bild av Urchart Castle. Vi var för snåla för att betala inträde, så bilden är från parkeringen ovanför. Borgen byggdes på 1200-talet.

 Av en skotsk vän hade vi blivit tipsade om att Grantown-on-Sprey var en fin ort. I en antikaffär där vi köpte en del roligt ( nästa inlägg) frågade vi om tips på B&B. Det rynkades på ögonbryn och diskuterades... det är ju inte säsong, vem har öppet? Vi fick tips på ett par adresser. Den första vi knackade på hade fullt, men hade en uppstoppad utter i hallen.  Han var gullig och ringde runt till flera och vi hittade till sist ett ställe att sova på. November är tydligen värsta lågsäsong. Många B&B och de flesta muséer har stängt.

 I Bufftown var antikaffären stängd. Genom fönstret såg vi skatterna. Gamla fioler och kiltar.

 Vi värmde oss på ett fik med roliga affischer på väggarna. Det här är trakten för många whiskydestillerier.

 Allt handlar om whisky.
 Så fick vi uppleva skotskt väder också. Våra två sista dagar i Skottland blev blöta.

The lollipop woman väntade på att barnen i lågstadiet skulle ha lunchrast.


Vårt fik.Sedan for vi söderut genom högländerna. Vi tog den lilla "smugglarvägen". I slutet av den finns en bro. Norrifrån snöröjs vägen om vintern, men det är tydligen en vanlig fråga utifall "Bridge of Alford" är farbar. Det var den nu i alla fall.


5 kommentarer:

olgakatt sa...

Tack för att jag kan följa med på resan i mitt älskade Skottland! Ni tycks resa ungefär som jag gjort ett antal gånger genom åren - dit näsan pekar och med stopp där ser lockande ut! Jag minns också gånger under lågsäsong men där man öppnat upp fast det egentligen var stängt och vi varit de enda gästerna.

Mira sa...

Åh, så fint! Mera! Mera! Mera!

Karin på FOX sa...

Olgakatt, Det är så lätt att göra såna resor när man bara är två. Inga barn fick följa med denna gång. Det var verkligen härligt att resa i Skottland. Människor är öppna, vänliga och hjälpsamma på ett uppriktigt sätt.

Mira, Tack... men nu blir det inte så mycket mera, för vi kom hem igår. Något litet inlägg till bara.

Michael Evans sa...

Great photos

Susanne sa...

Så otroligt fint! Det är verkligen dags att vi masar oss iväg till Skottland någon gång snart... vi har sett mycket av Irland, men bara Glasgow i Skottland. Allt det där med whisky... vilket paradis för oss whiskynördar. :) Planerade en resa till Islay i somras men det blev inte så.