lördag 2 november 2013

Grundlurad i Malmö

Idag åkte jag på en blåsning, så elegant att jag brast ut i skratt när jag upptäckte den. Vi är i Malmö för att hälsa på Maya för första gången sedan hon flyttat hit. När vi var på väg hem efter dagens äventyr i staden kom en man fram och ville sälja de hemlösas tidning. Han var mycket angelägen om att få ihop till de 70 kronor som kyrkans härbärge kostar och han måste hinna dit innan klockan fem för att ha en chans att få plats. Lennart och jag skramlade ihop till de femtio kronor han ville ha.
-Vill ni ha en tidning också, frågade han.
-Såklart! svarade jag förvånat och tog emot den hoprullade tidningen.
Springande försvann mannen och jag såg att jag fått höstens kurskatalog från ABF.

Men innan den snopna fadäsen har vi hunnit med att njuta av ett par upptäcktsfärder i staden. Igår kväll tog vi en tur till kyrkogården för att se på alla ljusen.


En av gravarna hade fått en godispåse mitt bland alla ljusen. Det var på den romska delen av kyrkogården. Med överdådigt dekorerade gravar.


De var större än gammaldags familjegravar. Många hade marmorpelare podier och stora stenkistor eller små kapell. Vad vi förstod var flertalet ändå tillägnade en person. Bilden här under visar prakten på en barngrav för en liten flicka.


Idag promenerade vi genom Folkets Park i duggregnet.


Här finns många tivoliliknande attraktioner, men också en liten djurpark. I ett hägn fanns känguruer. Den lilla tasmanska wallabyn tyckte det var uschligt väder och småslumrade i dörröppningen.


Sen gick vi till Moderna Museet i det gamla elverket och såg på ryskt avant garde.


Så uttrycksfulla affischer! Den här ser nästan ut som mitt rum på ateljén gör nu sedan ventilationsanläggningen är installerad...


Så här ser den ut. Den låter också:(


Som avslutning visar jag ännu en affisch. Tyvärr kan jag inte ryska, så om någon av er förstår texten är jag glad om ni kunde berätta vad det står. Är det måntro en tecknare som blir befriad från allt bokföringsarbete? Alldeles säkert inte. Arbetaren som sorterar bort byråkraten kanske? Andra förslag?


3 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Marjasins kvittoklippande kom för mig direkt!

olgakatt sa...

Det handlar om att avskaffa sabotage och byråkrati men min ryska grammatik är för dålig för att få det exakt rätt.
Vilken elegant blåsning du gick på, haha! Snyggt att lämna en kurskatalog - det finns alltid mer att lära sig men det här var ju en verklig snabbkurs!

Mira sa...

Nöden är uppfinningarnas moder, eller vad man brukar säga. Och kanske senaste ABF-katalogen kan vara bra att ha. Värre hade väl varit att ha fått förra årets... ;)

Den där lilla vallabyn ser lite malplacerad ut i der rysiga novembervädret.

Tack för en trevlig titt i malmö!