måndag 6 maj 2013

Grafikskolan på Grafiska Sällskapet


Man ska ju gärna ha med sig en blomma när man går på vernissage. Av mig fick Maya en kruka persilja. Krumeluren hade plockat EN liten vårblomma på tomten. (I Mayas högra hand)


Detta är ett spännande verk. Fritt i rummet hängde det och lockade till spegling. Här blir bilden en syntes av mig och Lisa. Tyvärr har jag ingen lista kvar så i skrivande stund vet jag inte vem som gjort installationen.


En konstnär jag känner igen från tidigare utställningar är Anna Isabelle Nilsson. Här blandar hon grafik och broderi.  När grafikskolan hade julmarknad förra året plåtade jag en bild som heter "De är så snälla". Den köpte Lisa:) Nu kunde hon inte heller låta bli att köpa en av Isabelles bilder. Isabelle har en sympatisk differentierad prislista baserad på köparens årsinkomst.

 De som ställer ut är Grafikskolans avgångselever i den tvååriga grafiska grundutbildningen men också den ettåriga linjen Artist Books. Så här står det på skolans hemsida: "Kursen är en ettårig utbildning som introducerar traditionellt boktryck samt hjälper eleven att genomföra projekt inom Artist Book genren. Artefakten ges ut på skolans förlag Print Press Edition. Alla elever tilldelas en egen mentor som följer med hela året." Eller hur? Grafiska Sällskapets lokaler är makalöst vackra.


Här var på 1930-talet ett café i turkisk stil. Om man också fick "turkiskt kaffe" här känner jag inte till.

 Taket i ett av de inre rummen.

 En trappa upp går taket i guld.

 Väggbårderna är också vackra.

 Ännu ett Artist Book-projekt. Om ni klickar upp bilden kan ni säkert läsa receptet.

 Boken sedd från ovan.

Lite svamplära...


Lördagen bjöd på fint vårväder. Krumeluren, morfar Lennart, moster Maya.

Ännu ett  Artist Book-projekt.

 Mayas två bidrag syns bakom den här gruppen.

 I vanlig ordning var hon ute i sista minuten. På Valborgsmässoafton ringde hon mig och berättade att hon inte hittat ramar till sina bilder ännu. Valborg... butikerna stänger tidigt. Hon vill avsolut inte ha IKEA-ramar. Helst antika loppisfynd. Första maj, inget öppet... andra maj, bilderna levereras i ottan till galleriet.
Jag blir nervös - inte Maya. Jag ger mig av in mot staden, som den curlingmorsa jag nog är. Ringer Maya med plan B-lösningar i huvudet.

Då har hon HITTAT två bra ramar med glas i en andrahandsaffär på Götgatan vid Skanstull. Återbruket.  150 kr allt som allt. "Va bra att du kommer med bil, ramarna är skittunga". Men även om jag inte slängt mig som superhjälte i bilen hade Maya klarat sig. De snälla medarbetarna på Återbruket hade erbjudit sig  att skjutsa Maya och ramarna till skolan på andra sidan kanalen.


Kul ändå att vara med en stund på skolan. Jag har ju hängt med och jobbat några gånger både när Lisa och Maya har gått här på skolan. Nu är det kanske snart min tur att söka in!

 Maya turgumma hade lyckats hitta två superfina ramar. Med lite fönsterputs och trälim blev de som nya, fast gamla, som de ju skulle se ut som.

Efter arbetsdagens slut tog Ylle och jag en tur bland  Tantos koloniträdgårdar. Där fick vi njuta av små majbrasor utan folkträngsel, falsksång och smällare.

5 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Vilka vackra lokaler! Så känner jag lukterna av tryckfärg och fingrarna förnimmer hur det känns att stöta upp ett ris papper......

Skaffaren sa...

Riktigt roligt, intressant, spännande och upplyftande inlägg.
Den erigerade svampen var cool.

Mira sa...

Så fina rum! Och fina bilder! Lockande utbildning! Tar de in "gamlingar"?

Karin på FOX sa...

Renee, Skaffaren och Mira. De tar in gamlingar! I år går en pensionär i någon av kurserna. Det är bara å söök.

olgakatt sa...

Varför i fridens dar har jag aldrig varit på Grafiska Sällskapets galleri när jag varit i Stockholm? Vår konstförening, där jag är styrelsemedlem sedan 30 år, är medlem och vi får varje år fina blad till vår medelmsutlottning. Sätter upp det på besökslistan! Hade varit vansinnigt roligt att få gå kurs men det låter sig inte göras. Får hålla mig till silvret.