torsdag 29 december 2011

Gott nytt år!


I stubben
Gubben bjöd på rostade hasselnötter och doftande te bryggt på ljungblommor. De satt i den sköna värmen från Gubbens sprakande järnkamin. Busmössen ville höra om alla flickans spännande äventyr hos älvorna. Nu, så här i den trygga värmen kunde hon skratta åt de hotfulla jordandarna och  den kyliga älvadrottningen.

Lucka 25 i Fox Magiska Adventskalender

tisdag 27 december 2011

Lucka 24, Friheten


Flickan smög ut ur älvadrottningens spegelsal, sjungande starens sång. Sedan sprang hon genom de vindlande gångarna och klättrade uppåt mot friheten.
Andfådd och med skrapade knän kravlade hon upp mot den smala öppningen.

Där möttes hon av sina vänner.
- Nu går vi hem till mig och firar jul! sa Gubben i Stubben och gav henne en stor kram.

Lucka 24 i Fox Magiska Adventskalender

fredag 23 december 2011

Lucka 23, Gåvan


Medan Gubben i Stubben och busmössen sprang omkring i skogen och letade efter flickan, fortsatte hennes möte med älvadrottningen långt nere under jorden.  Drottningen verkade totalt uttråkad och flyttade sig snart till sin favoritplats framför den stora guldspegeln.
- Vilken är din Gåva till mig? frågade drottningen släpigt.
Oj, tänkte flickan, någon gåva har jag ju inte! Så tanklöst av mig. Tänk om hon blir rasande och kastar mig i sin fängelsehåla. Då fick hon syn på den pyttelilla älvan som hjälpt henne med badet. Älvan virvlade runt i en lekfull dans. Det gav flickan en idé. Hon började sjunga starens sång. Den fick drottningen att försjunka i drömmar om vår och morgondimma.

Nu är det nog dags att jag tackar för mig och smyger hem, beslöt flickan. Bäst att passa på medan drottningen drömmer.


Lucka 23 i Fox Magiska Adventskalender

torsdag 22 december 2011

Lucka 22, Sökandet

Gubben i Stubben blev väldigt orolig när flickan inte kom tillbaka. Han gav sig iväg för att söka efter henne. Ganska snart stötte han ihop med busmössen, som var ute och lekte riddare bland stubbar och barr. Gubben övertalade dem att hjälpa till att leta.
- Så utmärkt att ni är beväpnade! sa Gubben. Nu när året är som mörkast finns allsköns oknytt i rörelse.

Busmössen, som alltid är lite ängsliga av sig, såg sig förskräckt omkring. De höll sig nära Gubben för säkerhets skull. Deras känsliga nosar fick snart upp vittring efter flickan.

Lucka 22 i Fox Magiska Adventskalender

onsdag 21 december 2011

Lucka 21, Drottningen


Nybadad, kammad och med guldband i håret, blev flickan klädd i en klänning som älvornas skräddare sytt speciellt för henne. Hon hade aldrig tidigare känt sig så fin. Nu blev hon nervös inför mötet med drottningen. Vad skulle hon säga? Det var ju bara den enorma nyfikenheten som fått henne att följa efter älvorna ner i deras palats under jorden.

Förlägen följde hon med den lille butlern till drottningens sal. Hon neg djupt, men vågade inte säga ett ord. Här nere var allt så annorlunda än uppe på marken. Och här fanns varelser hon inte visste existerade. Drottningens lilla hund t.ex. Så liten. Ännu mindre än hennes små busmöss. Hon undrade vad som var sant av alla historier hon hört om hur farliga älvor är.


Lucka 21 i Fox Magiska Adventskalender

tisdag 20 december 2011

Lucka 20, Älvornas badrum


En mycket liten älva kom och hämtade flickan. Hon var så ung att hon inte fått sina vingar ännu. De gick genom vindlande gångar. Flickan hade svårt att hinna med den lilla älvan. Hon såg sig förundrad om på allt vackert omkring dem. Till sist kom de fram till det underbara badrummet.
Härligt, tänkte flickan. Så får jag ett julbad utan att behöva hinka vatten från källan!


Lucka 20 i Fox Magiska Adventskalender
Tack till Hanna Källebo Neikter som har bidragit med den vackra tavlan i älvornas badrum

söndag 18 december 2011

Lucka 19, Älvornas butler


-Tack det räcker! hördes det från andra sidan den stängda porten. Då ringlade ormen väsande iväg. Dörren öppnades och en liten vresig man uppenbarade sig.

-Ni söker audiens hos älvadrottningen. Skogsfolk! Tror ni att det går an att komma hit svettig och lortig? Detta är ett palats! Det kräver vett och etikett! Följ mig.  Ni kommer att desinficeras och snyggas upp. Sedan får vi ta ställning till om ni får träffa hennes majestät drottningen.

Vad är det här för märkligt ställe? tänkte flickan.

lördag 17 december 2011

Lucka 17, Så nära


Nu vidgade sig grottan. Här kunde hon gå rak. Golvet var slätt och här och där skimrade det av guld. Så hamnade hon framför en stängd port. Flickan skulle just knacka, när en väldig orm ringlade sig ut från en spricka i berget. Bäst att stå blick stilla, tänkte hon.

Ormen reste sitt huvud och stirrade på henne. Då hördes en röst från andra sidan dörren....


Lucka 16 i Fox Magiska Adventskalender

fredag 16 december 2011

Lucka 16, Mot det okända


Jordandarna lät henne till sist passera, men muttrade osäkert med varandra. De var oense och en av dem hävdade att de begick ett stort misstag, som älvadrottningen skulle bestraffa dem för. Klättringen blev väldigt svår för flickan.  Schaktet var trångt och slipprigt. Hon avundades älvorna som så enkelt kunde sväva och byta form. De kunde bli tunna som grässtrån om det behövdes.

Det kommer att bli ännu svårare att ta sig upp, tänkte flickan andfått. Hon försökte undvika att trampa på spindlar och gråsuggor, men hon mötte obehagligare varelser än så. Hotfulla väktare flåsade henne i nacken och följde varje steg hon tog. Kanske är jag mer nyfiken än som är hälsosamt, funderade hon och började för första gången bli riktigt orolig. Jag är inte rädd för någon intalade hon sig.


Lucka 16 i Fox Magiska Adventskalender

torsdag 15 december 2011

Lucka 15, Älvornas grotta


Plötsligt började hela älveflocken glida ner i marken. I en liten skreva mellan två stenar såg flickan den sista älvans stoftmoln försvinna i djupet. Det måste vara här de har sitt bo, tänkte flickan. Knappt hade hon böjt sig ner för att se bättre då hon bländades av ett starkt ljussken. Då var hon säker på att hon kommit rätt.

- Vem är du vitter, som vågar dig hit? väste en skrovlig iskall stämma.
Flickan såg sig om. Ur mossan reste sig fyra gruvliga jordandar.
- Var hälsade jordens väktare, sa flickan försiktigt. Här är det bäst att vara listig, tänkte hon. Jag ska ge dem mitt namn och ändå inte.
- Jag är Rettodrettiv Aval, med ärende till älvadrottningen.


Lucka 15 i Fox Magiska Adventskalender
Bi Berg, Dreja Krukmakeri i Ringshyttan, har skapat de fyra jordandarna.

onsdag 14 december 2011

Lucka 14, Älvdansen


Flickan kände att hon måste följa efter de vackra älvorna.
- Nej, ropade Gubben. De är mycket farliga. Kommer du in i älvdrottningens cirkel kan hon ta all din kraft ifrån dig!
Flickan lyssnade inte. Hon sprang över mossan. Hela dagen dansade de vackra älvorna runt över myrar och sänkor. När den korta dagen mörknade var hon så trött att hon dråsade ner i mossan för att hämta andan. Kanske tar de min kraft nu, tänkte hon. Men nyfikenheten fick henne att fortsätta .

Jag undrar var de bor, tänkte flickan. Det måste jag ta reda på....Lucka 14 i Fox Magiska Adventskalender

tisdag 13 december 2011

Lucka 13, Magisk morgon


Nu satt Gubben i Stubben och arbetade med de nya kängorna. Flickan tittade nyfiket på. Det blev kväll och det blev natt. Snart sov hon och drömde om älvor. Gubben arbetade oförtrutet vidare.

Solen steg mödosamt och det bleka skenet silades mellan trädstammarna. Världen var som förtrollad. Överallt glittrade det av älvstoft. Förundrade såg Gubben och flickan älvorna dansa vidare och sjunga sin spröda sång för skogens alla djur och väsen.


Lucka 13 i Fox Magiska Adventskalender

måndag 12 december 2011

Lucka 12, BråttomVedhuggningen hade tagit mer tid än hon trodde. Nu skyndade hon sig mot Gubben i Stubben. I morgon kommer redan den magiska dagen som människorna kallar Lucia. Äntligen ska hennes frusna fötter få nya kängor. Hoppas bara att Gubben är hemma! Med bultande hjärta knackade hon på den lilla dörren.

Lucka 12 i Fox Magiska Adventskalender

söndag 11 december 2011

Lucka 11, Ved för vinter


När det blev dags för att jobba med veden var busmössen såklart försvunna. Men det gjorde inte så mycket. Skönt att inte behöva vara orolig att de ska få ett vedträ i huvudet.
Snart är hon rustad för vinter. Sedan måste hon se till att komma iväg till Gubben i stubben, så att hon får nya skor innan snön kommer. Småfolk är tåliga, men det är inte så skönt att pulsa fram barfota i snö.

Lucka 11 i Fox Magiska Adventskalender

lördag 10 december 2011

Lucka 10, Nosa på faran


De låg en stund och lyssnade till trollets klampande. När skakningarna lagt sig och stegen knappt hördes längre, kunde flickan inte låta bli att smyga ut. Nyfiken är hon alltid.
-Vart kan han vara på väg? undrade hon tankfullt. Troll kan ställa till mycket olycka.

Mössen kallade ängsligt på henne. - Vi skulle ju hålla oss stilla sa du! Tänk om det kommer tillbaka!


Lucka 10 i Fox Magiska Adventskalender

fredag 9 december 2011

Lucka 9, Muller om natten


Vithår och hennes små gäster vaknade av att hela marken skakade.
- Det luktar troll! pep mössen ynkligt.
- Det är ingen fara, lugnade flickan viskande. Bara vi är tysta och stilla. Troll är inte särskilt uppmärksamma och de ser ganska dåligt.

- Ser illa och luktar illa, fnissade mössen nervöst.

Lucka 9 i Fox Magiska Adventskalender

torsdag 8 december 2011

Lucka 8, En glad kväll


Flickan lyckades få mössen att skärpa sig. De hjälpte henne till och med att tvätta färdigt, även om de mest sprang omkring och lekte med tvätten. Inte fullt så ren som den nyss var, blev den i alla fall till slut inplockad och nedstuvad i flickans kista.

Sen tände de brasan och satt i värmen och åt vad huset bjöd. Mössen visade sig vara ena riktiga historieberättare. Flickan hade inte haft så roligt på länge. 

Jag skulle nog behöva ett par möss som husdjur, tänkte flickan. Om de bara inte var så vilda.


Lucka 8 i Fox Magiska Adventskalender

onsdag 7 december 2011

Lucka 7, Husesyn


Mössen skuttade vidare. Det här var ett spännande ställe. In genom flickans dörr for de ivrigt nosande på allt nytt. Det luktade så gott av mat och torkade växter att de inte märkte flickan som tyst stod och tittade på. Småfolk kan konsten att göra sig nästan osynliga

Först när de på andra varvet kilade ut från sovkammaren och in till storstugan såg de henne. De stirrade förskräckt på den ljusa gestalten.

- Hej där busfrön, sa flickan. Det här är mitt bo! Men om ni kan hålla er lite lugna kan jag bjuda er något att äta.


Lucka7 i Fox Magiska Adventskalender
Stort tack till Maya, som ägnade kvällen åt att bygga flickans bo!

tisdag 6 december 2011

Lucka 6, Busmöss


Men, vad händer här?! Flickan, som Mossfolket kallar Vithår, hade gått för att hämta mer tvätt. Hon hade bara varit borta några minuter, när det började prassla i snåren.

Den här tiden på året, nu när det börjar bli kallt kommer skogsmössen för att söka sig till människornas hus. Även småfolk kan få besök. Genast började de rasa runt och klättra bland tvättlinor och sköljkar.

Vad ska flickan nu säga?
Lucka 6 i Fox Magiska Adventskalender

måndag 5 december 2011

Lucka 5, Tvättdag


Hon gnolade på en visa hon hörde staren sjunga i våras. Man kan inte annat än vara glad när det är fint väder. Tvättdagar är visserligen jobbiga, men finns det något härligare än doften av ren tvätt på ett klädstreck?

Stararna har nu rest söderut. De tog adjö för mer än en månad sedan. Hon längtar till våren när fåglarna kommer tillbaka. Pappa stare brukar bygga ett bo i ett hål i en stor asp i närheten. När ungarna kläcks samlar flickan de ljusblå äggskalen. De är fina att smycka hennes eget bo med.


Lucka 5 i Fox Magiska Adventskalender

lördag 3 december 2011

Lucka 3-4, Mossfolk


Flickan reste sig för att vandra hemåt. Dimman dansade i gläntan och hon huttrade lite. Jag måste be gubben i stubben att göra mig ett par skor till vintern, tänkte hon.

Utan att hon märkt det hade Mossfolket samlats kring henne. De hälsade hövligt.
-Vi önskar dig en trygg hemfärd Vithår, sa den närmaste lille mannen med sin ljusa röst. Och se upp för trollet, varnade han.

Tack mina vänner. Jag vet att ni håller noga uppsikt över allt som händer i skogen, sa flickan. De vet inte mitt namn, tänkte hon. Man ska vara försiktig med att sprida sitt namn om man vill vara fri i världen.Lucka 3-4  i Fox Magiska Adventskalender

fredag 2 december 2011

Lucka 2, Barfota


Kvar i den mjuka mossan sitter en liten, liten flicka. Hon är inte rädd för trollet Gluffo. Nej, hon är inte rädd för nånting faktiskt. Mest av allt är hon nyfiken. Hon har klättrat upp på det högsta berget. Härifrån kan hon se långt. Nere i dalen skymtar hon ljusen från människornas fönster. De har ingen aning om att det finns så många små som strävar med sitt i skogen.

Snart måste hon resa sig och bära hem bären hon plockat. När som helst kommer snön och hon måste samla mat för hela vintern.


Lucka 2 i Fox Magiska Adventskalender

torsdag 1 december 2011

Lucka 1, Vem traskar på vårt tak?


Stormen hade till sist bedarrat. Kvällen blev klar och kall. Här och var började skogens småknytt våga sticka fram sina darrande nosar i månskenet. Det prasslade i mossan av små tassar.

Plötsligt hördes ett stånkande och pustande. Det brakade av knäckta pinnar. De minsta varelserna slank snabbt  undan för att ta skydd i sina hålor och gömslen. Förskrämda kikade de fram på vidundret. Där går Gluffo, viskade de.

Lucka 1 i Fox Magiska Adventskalender.
Tack Maya för hjälpen med den här luckan.