torsdag 24 november 2011

Teori i Karin-gruppen

Jag rider en morgon i veckan i Upplands Bro Ryttarförening. Jag har ridit i den här gruppen i flera år. Här heter de flesta av oss i gruppen Karin. Det är väldigt praktiskt. Det gör att jag tar åt mig av alla instruktioner och kritik riktade till någon Karinarna... Jag lär mig fem gånger mer kan man säga, för i de flesta fall behöver jag också de korrigeringar mina namnkamrater får.

Jag gillar att vi rider på förmiddagen. Det är lugnare i stallet. Ingen ridgrupp varken före eller efter och vi kan ta god tid på oss att pyssla och kommunicera med hästarna. Eftersom det är dagsljus kan vi ofta ta en liten uppvärmningsrunda i skogen också, innan vi går in i ridhuset. Och vi får glädja hästarna med att släppa dem i hagarna efteråt.

En gång per termin har vi teorilektion. Den här gången hade vi önskat att lära oss lite om hästmassage. Jag hade tänkt ta med kameran för att filma, men den glömde jag hemma. Det fick bli en liten snutt med mobilen i stället.



När jag ändå är igång med hästprat, vill jag tipsa om en jättebra nyutkommen bok: Hästen i Rörelse, av Gillian Higgins. Förlaget Natur & Kultur.



Som ni ser på omslaget har man målat hästarna. Det gör att man förstår hästens uppbyggnad och rörelsemönster mycket bättre. Boken innehåller massor av väldigt bra bilder. Plötsligt förstår man hästens begränsningar och möjligheter och ser vad man ska sträva efter i sin ridning. Så att man jobbar ¨med¨ hästen och inte mot den.

Jag har fått många aha-upplevelser, som gjort min ridning bättre.

I slutet av boken finns ett kapitel om hur man förebygger skador med hjälp av massage och stretching... Pilates för hästar.

En av de bästa faktaböcker i ämnet jag sett! Rekommenderas.

tisdag 22 november 2011

Höstpromenader i Lakvik

Vi for på en långhelgstur till Lakvik. Hösten är konstigt mild. Enstaka sommarblommor bland murknande löv.


Dagarna är mycket korta. Färgerna dova. Landskapet vilar.


Någon tror det är vår.



Vi strosar bland Risten-Lakviks Museijärnvägs alla ting. Rosten målar kartor med arkipelager i fantasilandskap.


Här väntar skatter på att tas omhand.


Krumeluren styr våra vandringar.

tisdag 15 november 2011

Ett försök att måla

Nu när jag till sist skaffat en iPhone, måste jag ju testa Brushes. Christina har visat så många fina bilder... och det såg så lätt ut på hennes film. Det var det såklart inte! Men rätt kul. Jag roade mig på bilresan mellan Kungsängen och Uppsala i lördags. Så här långt hann jag:
Behövs lite träning.
Det tar ett tag innan jag lärt mig alla finesser på telefonen. Känsliga fingertoppar krävs:)

måndag 14 november 2011

Aquaria

När en Krumelur har varit hemma från dagis några dagar, men piggnat till lite, är det lagom med en utflykt. Vi passade på att titta på fiskar på Aquaria på Djurgården. Det var väl värt ett besök!

lördag 12 november 2011

Färdig!

Nu är det bara lackningen kvar. Sedan kan Marc utmana hajarna.

fredag 11 november 2011

Brädmåleriet fortsätter

Marc väntar på sin bräda. Snart ska han surfa i Peru. Det är hög tid att få den färdig.  Undersidan målade vi i oktober. Så här ser ovansidan ut i arbetets stund.

 Marc har gjort en skiss på hur han vill ha den. Vi följer så gott vi kan.

 Mycket haj blir det.... Nästan som en besvärjelse. Hajar är surfares mardröm.

Krumelurens pappa har "shapat" brädan. Hans logga syns i "fören". Depontes Surfboards.

torsdag 10 november 2011

Även om man är sjuk kan man ju inte ligga på soffan hela dan. Krumeluren ville mata änder. Han snodde raskt morsans smörgås, pillade bort tomaten och gurkan och stoppade mackan i en påse.

En pytteliten snigel promenerade på bilrutan.

Inga änder inom synhåll idag, konstigt nog. Här brukar vara fullt, åtminstone av kanadagäss och vitkindade dito.

Det gjorde inget, tyckte Ylle. Hon agerade gärna gås och dök efter brödbitarna Krumeluren kastade.

Sedan var Krumeluren mogen för en tupplur.

Ajfån

Nu har jag också blivit med ajfån. Jag får tips och lär mig trix av Krumeluren som är förkyld och hemma från dagis.

tisdag 8 november 2011

Level up

Nu har jag levlat upp, som min dotter påminde mig om i går. Ännu ett år har lagts till min erfarenhetssamling. Jag blev varmt firad av familjen med en underbar middag hemma hos Krumeluren. Stort varmt tack! Senare på kvällen underhöll Ylle med harpospel och skönsång. Hon har oanade talanger den hunden!

Tack också till Lucia Röed, som bidragit med underlag till denna bild.

lördag 5 november 2011

Animationsinspiration

Sedan i somras när vi provade på att göra fil-animation på Urkultfestivalen, har jag tänkt mycket på animering... Vill prova att leka med det själv. Därför har jag börjat titta på animerad film med andra ögon: "Hur gör man-funderingar". Hittade den här filmen sen jag klickat vidare från en en länk hos Stationsvakt. Redan 1919 är den gjord.

tisdag 1 november 2011

Mälaröhöst

 Det gäller att ta vara på de fina höstdagarna. När solen värmer och färgerna mognar. I flera dagar har jag åkt förbi den här samlingen gamla äppelträd som riktigt lyst i guld och rött. När jag äntligen har kameran med mig har färgerna mildrats. Men se så fint de nedfallna äpplena lyser på marken. Till glädje även för älgar och skator.

 I det lilla gula huset bodde "kogubben" förr i tiden. När Lennart var så liten och vild att han klättrade upp i ett träd och hoppade ner på en ko för att rida. Det blev en kort ritt. Nu går här inga kor längre. Det är mycket tråkigt!

 Hilleshög kyrka skymtar bortom äppelträden.

 Vi tog en biltur i det fina eftermiddagsljuset. Ända tills vägen tog slut vid färjan till Adelsö. Då vände vi tillbaka och tog en promenad kring den vackra kyrkan vid Munsö.
På en skylt intill kan man läsa att det är en romansk rundkyrka från 1100-talet. Från början byggdes den mer eller mindre som ett försvarstorn. Inne i muren leder en trappa upp till "jungfrukammaren". Där var det tänkt att kvinnor och barn kunde söka skydd, medan männen samlades på en öppen övre våning med skyttevärn.

 På 1300-talet byggdes kyrkan till med sakristian och på 1400-talet tillkom vapenhuset. 1658 uppfördes gravkoret över räntmästaren Peder Bergenfeldt på Bona. I början av 1700-talet funderade man på att riva kyrkan, men i stället bättrade man på den med ett kor i väster som extra murstöd.
Det finns bara två andra sådana här rundkyrkor i stockholmstrakten, Bromma kyrka och Solna kyrka.


 Det är ofta intressant att strosa runt gamla kyrkogårdar och fantisera om människorna som levt här förr. I kanten intill kyrkogårdsmuren ligger gamla bortsorterade stenar. Undrar hur den lilla Karl Everts tid på jorden tedde sig. Inget årtal.... plockad ur sitt sammanhang.

Den här fina stenen fångar mig. Gunnar föddes samma år som min pappa Tårta... bara tio dagar senare. Men Gunnar blev bara 15 år.