söndag 18 december 2016

Mera Litografi

Under hösten deltog jag och några av mina kurskamrater i ännu en workshop med mästertryckaren Ernst Hanke på Litografiska muséet. Han visar hur "reduceringsmetoden" går till i praktiken. Den innebär att man kan trycka en upplaga i flerfärgstryck från en enda litografisk sten. På snellpressen Johanna innebär det också att det kan göras under en arbetsdag. För att komma ihåg alla moment i processen filmade jag.
Så här blev den.

2 kommentarer:

em sa...

Spännande, även om det inte är något för hemmapysslaren. Läckra hängslen har han också tryckmästaren - är han schweizare?

Tyvärr kan jag bara se första hälften av filmen. Efter 10.41 står den bara och stampar - kan mycket väl vara min uppkoppling, för här ute på landet kan den vara seg.
Margaretha

Karin på FOX sa...

Em, Sorry, filmen blev onödigt lång. Rätt, schwezare är han. En rolig mysfarbror. Skicklig. Så kul att lära av nån som är så självklar.
Hela "bygget" Litografiska muséet är rätt speciellt. Fullt av äldre yrkesmän, om än inte konsttryckare, så i de flesta fall med lång yrkesbana inom tryckeri bakom sig. Nu jobbar de de eller "hänger" där och gör stor kulturnytta.