måndag 16 januari 2017

Experiment och skärglädje


Nu jobbar min klass på Grafikskolan med högtryck. Vår uppgift är att göra en triptyk med titeln "New beginning".


Jag gjorde snabbt tre små träsnitt. Man kan väl säga att jag löste uppgiften lite väl snabbt. Vi hade två veckor på oss. Jag bestämde mig för att nu ska det inte bli några gulliga djur. Det gick väl sådär. En myra och en larv blev det ändå.


Bästa bilden som jag ser det är den här tredje.


Ett annat högtrycksprojekt jag håller på med är Johnny. Torstens och hans sons Olle hund. Det är av Torsten som Maya och jag hyr vår lilla ateljé i Västertorp. Den här bilden började jag med tidigt i höstas, men sen kom så mycket annat arbete emellan. Likt en gammal oavslutad stickning har den legat och skavt. Det ska bli en "reduktion". Dvs från samma utgångsmaterial, linoleumplattan, ska jag trycka alla färger. Än så länge har jag tryckt två färger. Kanhända det blir sju till slut. Eller bara skit. Har som inspiration en hel hoper folk i Facebookgruppen "Linocut friends".  Där har jag hittat många virtuoser som behärskar tekniken att trycka flerfärgstryck med exakt passning och väl avvägd färgskala. När det blir för perfekt blir det tråkigt, men oj så bra det kan bli "nästan och klart".


Idag har jag också satt igång ett experiment att göra "överföringspapper". Jag gjorde ett inslag om det när Ernst Hanke var på besök. Jag bestryker vanligt kopieringspapper med en maisenamjölslösning spetsad med alun. Förhoppningsvis kan jag teckna på dem med litho-krita när de torkat och sedan överföra bilden till litografisk sten.


Ernst "tejpade upp" torra papper och rollade på lösningen. Med min erfarenhet som akvarellmålare,  gjorde jag som jag brukar. Målade på lösningen, lät svälla och tejpade sedan papperen  på träskivan. Det gick som det gick. Det är väldiga krafter i papper som sväller, torkar och krymper. En spricka mitt i papperet blev resultatet. Två omgångar till har jag på gång, med lite olika tillvägagångssätt, så något får jag nog att jobba med i alla fall.


Den långa väntan på att papper ska torka fick mig att återfalla i gulliga djur-träsket. En åsna vi träffade i Ligurien i höstas. Egensinnig och bitsk men väldigt vacker.

2 kommentarer:

Mira sa...

Fint att se dina bilder växa fram!

em sa...

Jag har provat på träsnideri och insåg snabbt att det inte var mitt medium. Linolium är inte fullt så motspänstigt, men kräver ändå mer talang än vad jag har.
Upptäckte ditt inlägg medan jag skrev mitt om samma ämne.
Margaretha